Vajinada iki tür dudak bulunmaktadır. Bunun ilk kısmı dıştan bakıldığında görülen ten dokusuyla bütünleşik halde olan kısımdır. Vajinanın vücut ile bütün olmasını sağlayan kısmı dış dudaktır. Vajinada bulunan ikinci dudak kısmı bu dudağın altında bulunur.
Vajinanın iç dudak kısmı daha koyu renkte ve pütürlü bir yüzeye sahiptir. Vajina iç dudağı üst tarafta klitoris denilen özel bölgeden başlayarak vajina girişine kadar olan kısmı kaplamaktadır.
Vajinada bulunan iç dudak vajinanın nemli ve hijyenik bir şekilde kalmasını sağlamaktadır. Klitoris uyarı merkezinin altında idrar çıkış noktası yer alır. Vajina iç dudağı bu idrar çıkış noktasından vajinaya idrar kaçmasını da engelleyen bir yapıdadır.
Vajinada İç Dudak Sarkmasının Yarattığı Şikayetler
Vajinanın kısımlarından bir tanesi olan iç dudak bazı nedenlerden dolayı sarkabilir. Bunun en temel nedenlerinden bir tanesi ise genetiktir. Genetikle birlikte doğum, spor eksikliği veya cinsel ilişki gibi durumlar da etken olarak değerlendirilebilir.
Toplumda sıklıkla görülen bir şikayet olmasına karşılık genelde tedavisi noktasında harekete geçen kadın sayısı az olarak nitelenebilir. Vajinada görülen bu rahatsızlığın en çok yarattığı şikayetlerin başında estetik kaygılar gelir.
Estetik açıdan göze hoş gelmeyen bir görüntü oluşmasına neden olduğundan dolayı kadınlar kendini partneri karşısında özgüven sorunu olan kişi haline bile getirebilir. Bir başka şikayet kanalı ise cinsel ilişkiden alınan zevkin azalması ile ilişkilendirilmesidir.
İç Dudaklar Neden Sarkar?
Birçok kadın kendini güzel bir hissetmek adına, kendinden daha çok vücut sağlığına önem vermektedir. Dolayısıyla bu vücut organlarından biri de genital bölgedir. Bu bölgeye yapılan tüm işlemlere Genital bölge İstediği olay nitelendirilmektedir.
En sık rastlanan rahatsızlıklardan biri de iç dudak sarkmasıdır. Bunun en büyük sebebi dar giysi ve mayo dur. Bunun elbette ki tedavisi bulunuyor. İç dudak sarkmasının tek tedavisi cerrahi bir işlemdir. Tedavi süreci tamamen lokal anestezi ile yapılır.
Ancak hassas kişilerde anestezi ile yapılabiliyor. Operasyon süreci hemen hemen 45 dakika kadar sürüyor ve iç dudaklar kesilerek tamamen küçülüyor. Böylece fazla doku oradan atılarak normal bir dudak haline getiriliyor.
İç Dudak Sarkmasına Yol Açan Çevresel Faktörler Nelerdir?
İç dudak sarkması, birçok kadın tarafında şikayet edilen sorunlardan bir tanesidir. Bu durum özellikle cinsel hayatı etkiliyor olmakla birlikte, bu duruma bağlı olarak çeşitli sorunların ortaya çıkmasına da neden olur. Bu sebeplerden dolayı önem arz eden iç dudak sarkmasının oluşması için birçok farklı sebep olabilir. Bu sebeplerden bir tanesi de çevresel faktörlerdir. Yaşanılan ortamın coğrafi özellik olarak sıcak ve nemli olması, vücudun diğer kısımlarını etkilediği gibi iç dudağı da etkileyerek daha gevşek ve sarkık olmasına neden olur. Bunun yanı sıra, çevresel olarak bulunan çeşitli kirli gazlar da vücudun yaşlanmasına neden olur ve iç dudak sarkması yaşanabilir.
İç Dudak Sarkmasında Labioplasti Ameliyatı
Labioplasti, dış dudak ya da dış dudakların altında bulunan ve iç dudağın cerrahi bir girişimle birlikte tamir edilmesidir. İç dudaklar kıl ve yağ ve hücresi içermeyen, dış dudağın altında bulunduğu için de dışarıdan görülmeyen, sinir uçları ve kan damarlarından zengin olan sürekli nemli yapılardır. İç dudaklar katlanarak klitoris üzerinde birleşirler. İç dudaklar sonuç olarak dış dudakların altında bulunmaları sebebiyle dış bakıda görünmezler.
Labioplasti denildiğinde kastedilen durum, iç dudaklarla alakalı olan kusurların giderilmesidir. İç dudakların çeşitli nedenlere bağlı olarak büyük olması ya da sarkması sık bir şekilde rastlanılan genital sorunlarındandır. Labioplasti esnasında aşırı büyümüş ya da sarkmış olan iç dudaklarda bulunan fazla doku bir uzman hekim aracılığıyla uzaklaştırılarak labiumlar tekrardan şekillendirilir.