Hafta Hafta Gebelik

BİRİNCİ TRİMESTER

4. HAFTA

Bebeğin Gelişimi: 3.haftada yumurtlama gerçekleşti,eşinizin spermi sizin yumurtanızda tüpte karşılaştı ve döllendi,ve bebeğinizin ilk hücresi zigot oluştu.Sonrasında bu minnoş hızlıca bölünmeye başladı rahminizin arka ve üst kısmına  yerleşti.Yerleşme sırasında(implantasyon) hafif bir kanamanız olabilir,ENDİŞELENMEYİN....Bu yerleşme sırasında olabilir.

Annedeki Değişim: Yerleşme  kanaması çok hafif olur,illa yerleşme durumunda kanama olacak diye de bir durum yok.Muhakkkak ki normal adetinizden farklıysa bir BHCG hormonu baktırın.BHCG ,ADETİNİZ GECİKİNCE KANDA BAKTIRACAĞINIZ HORMONDUR.

Bu hafta,adet görecekmişsiniz gibi hissedebilirsiniz.Yorgunluk,göğüslerde dolgunluk hissi,uykuya meyil,kasık ağrısı hissedebilirsiniz.

5. HAFTA:

Bebeğin gelişimi: Bebeğiniz bu dönemde 0,2-0,4mm uzunluğunda minik bir toz tanesidir ve organlar oluşmaya başlar.3 tabaka vardır, Bu tabakalardan organlar oluşmaya başlar.Kalp bebekte ilk gelişen organ olarak atmaya başlar,ultrasonda kalp sesini artık dinleyebilirsiniz.Beyin ve sinir dokusu bu haftanın başından itibaren oluk şeklinde gelişmeye başlar.Mucize başlıyor....

Annenin değişimi: Rahim büyüdükçe rahimi tutan bağlar gerilir ve hasta kasık ağrısını daha yoğun hisseder.Ufak ufak kokulara hassasiyet başlar.Koku hasasiyetine bağlı da bulantı hissi gelir.

6. HAFTA:

Bebeğin gelişimi: Bebeğin eşi olan,sizinle arasındaki beslenmeyi sağlayan plasenta dediğimiz yapı işlev görmeye başladı.Bebek 3mm’dir.Minik bir mercimek kadar.... Bebeğin sinir dokusu ve beyin yapısının gelişeceği yapı büyümeye devam eder,kalpte diğer dokulara kan pompalamaya devam eder.

Annedeki değişim: Bu dönemde duygusal dalgalanmalar yaşıyor olabilirsiniz ki bu da hormonal değişimler nedeniyledir.Bu dönemden itibaren bhcg hormonunun artışına bağlı olarak bulantı hissini fazlalaşabilir,kokulara hassasiyet artar.Bu dönemde illaki bunlar olmalı diye bir şart yok.Çoğu gebede hiçbir bulantı-kusma hissi olmadan gebeliğini geçirir.Yorgunluk ve uykuya eğilim bu dönemde artar.

7. HAFTA:

Bebeğin gelişimi: Bebeğiniz 10-12 mmdir.Göbek kordonu ,gözler,göz kapakları,kulaklar,burun,ağız ve burun kökü taslak olarark oluşmaya başladı.Kolları,bacakları,elleri,ayakları ,tırmakları oluşmaya başlıyor.Bebeğiniz gebeliğin erken döneminden itibaren amnion kesesi adı verilen sıvının içinde koruma altındadır.

Annenin değişimi: Meme uçlarında koyulaşma,memelerde büyüme ve dolgunluk ,memelerde ağrı şikayeti olur.

Sık acıkma ,sık idrara çıkma olur.

Bu haftada hastalar sıklıkla kanama şikayeti ile başvurabilir.Bu durma düşük tehdidi denir ,muhakkak ki kendi doktorunuzla haberleşin....

8. HAFTA

Bebeğin gelişimi: Bebeğinizin boyu 15 mm’dir.Ve 2 gram :) İlk hareketleri bu haftalarda başlar,ve bebeğiniz dirseklerini kollarından bükebilir.Bu hareketleri henüz hissetmeyeceksiniz, bebek hareketlerini 16-20.hafta arasında hissedebilirsiniz.

Dil ve dudakların oluşumu bu haftasonunda tamamlanacak.

Lens(göz),bağırsaklar,pankreas ve akciğerler yavaş yavaş gelişmeye başladı bile :)

Akciğerler bu hafta gelişimin hızlandıracak,34.haftaya kadar devam edecek.

İskelet dokusu gelişmeye başladı.

El ve ayak parmakları oluşmakla beraber,arasında perdeler mevcut.yani bitişikler, zamanla bu kalkacak.

Annenin değişimi: Bu hafta rahminiz portakal büyüklüğündedir,bu durumda rahminiz mesanenein üzerine doğru uzanır ve sık idrara çıkma isteğiniz artar.

Cilt problemleri yaşayabilirsiniz,sivilcelenmeler artabilir.Bu durum ilk trimesterı atlattıktan sonra geçer.Yine bu dönemlerde lekelenme ve adet dönemlerindeki gibi kasık ağrınız olabilir,endişelenmeyin.Yine bu dönemlerde uykuya eğilim ,şişkinlik,kasık ağrısı artarak devam edebilir.


9. HAFTA

Bebeğin gelişimi: Bebeğiniz 25 mm,9.haftanın sonunda 4 cm olacak ve ağırlığıda tam 4gr olacak :) Günler ne kadar da çabuk geçiyor,ne kadar hızlı oluyor herşey değil mi?

Yüz yapısında önemli değişiklikler olacak,dudaklar ve gözler gelişimini sürdürüyor.Ağız açma kapama hareketleri başladı.Bağırsaklar kordonun çevresindeyken yavaş yavaş kendileri için olan bölgeye doğru ilerlemeye başladılar.

Annenin değişimi: Göğüslerdeki dolgunluk artmıştır. Mide yanması ve hazımsızlık artmıştır..Bu durumda az az ve sık sık beslenin.

10. HAFTA

Bebeğin gelişimi: Bebeğiniz 5,5 cm ve 6 gr oldu :) Bu hafta çok önemli bir gelişme oldu???Bebekte idrar üretimi başladı..Bu çok ama çok önemli bir döngüdür,bebeğiniz sıvıyı yutması olması ve bu sıvıyı geri döndürebilmesi bebeğin beslenme sistemi için çok önemlidir ve aktif çalışmaya başlamıştır.Bu arada bu idrar bizim bildiğimiz idrar değil,bakteri içermeyen amnion sıvısını(bebeğin içinde bulunduğu) içeren idrardır....

Karaciğer çalışmaya başladı ve bebeğin kan hücrelerini üretmeye başladı.

Bebeğin ürettiği birçok zehirli maddeyi plasenta(bebeğin eşi) bebekten uzaklaştırır.

Plasenta bebeğin bir parçasıdır ve anne ile bebek arasındaki alışverişi bu bebek sağlar :)

Bebeğinizin genital organları(cinsiyeti) bu haftadan itibaren oluşmaya başlar.Ama hala cinsiyet belli değil,cinsiyet en güzel 16.haftada gözükür :)

Bebeğinizin göz rengi iris oluşmaya başlar, göz kapakları oluşur.

Annenin değişimi: Bulantılar hafiflemeye başlar,yine herşeye kolayca ağlayıp,kolayca sinirlenebilirsiniz,yine uyuma isteğiniz artarak devam edebilir.

Bu süreçte gebelikteki kan hacmi %40-50 oranında arttı.Rahime giden kan akımıda artarak devam ediyor.Bacaklarınızdaki damarlanma artmaya başlamış olabilir.Varis baş gösterebilir.

11. HAFTA

Bebeğin gelişimi: Bebeğin organ gelişimi tamamlanıyor.O yüzden ilk 3 ay çooook önemli,lütfen bu dönemde dikkatli olun!!!!

Bu hafta kafası büyük olan bebeğinizin yavaş yavaş karın çevresinin gelişmesi ile bir uzaylı kılığından çıkıp daha bir insan yavrusuna benzer hale geliyor...

Koku,tad alma ve dokunma duyuları gelişmeye başlıyor,dışkulak yolu ve kulak zarı oluşmaya başlıyor.ARTIK BEBEĞİNİZLE DAHA RAHAT İLETİŞİM KURABİLECEKSİNİZ.Müzik dinletmeye başlayın,ben bu dönemde daha çok daha rahatlatıcı müzikleri tercih etmiştim (Bethoveen,Mozart,ve tabii kii TARKAN :)İşitme duyusunun tamamlanması 24.haftaya kadar sürecek.Tat alma ve dokunma duygusu da eklendiğinde bebeğinizde yavaş yavaş hafızaya kaydetmeye başlamış oldu.

El ve ayakları arasındaki perdeler kalktı ve usg kontrolüne gittiğinizde bebeğinizi size el sallarken bulabilirsiniz :)

Annenin değişimi:Rahim portakaldan minik bir kavun büyüklüğüne ulaştı,Annenin adaptasyonu artık daha rahat.Bulantılar,koku hassasiyetleri azalmaya başladı,Kış uykusundan yavaş yavaş uyanmaya başladınız.Cinsel isteğiniz de  artmaya başladı ve değişimin adı gebelik mucizesi oldu :)

12. HAFTA

Bebeğin gelişimi: Bebeğiniz 8 cm ve 14 gr :) oldu....Tüm organları bebeğin oluştu ve artık yapı olarak (hacim) büyümeye başladı.

Veeee saçları çıkıyor,tırnakları uzamaya başlıyor.

Oldukça hareketlenmeye başlar ve usg ile bu haftada bebeğe baktığınızda ağzını açıp kapadığını yutma egzersizleri yaptığını görebilirsiniz.

Bu haftada bu hareketlerinden faydalanarak 2li tarama testi için baş-pop mesafesini,ense kalınlığını ve burun kemiğini daha rahat ölçebiliriz.Bu hafta bebeğinizin kalbi 140-160 arası atar.Sonrasında bu sayı düşecek ve 120-140 seviyesinde olacak.

Annenin değişimi: Rahim kemik çatıdan yukarı doğru çıkmaya başlar,rahim büyüdüğü için ara ara kasık ağrıları olabilir,saçlarda dökülme  veya tırnaklarda çok hızlı uzama şikayeti olabilir.Memelerdeki büyüme artıyor.Karın orta hattında bir çizgi oluşmaya başlıyor.

13. HAFTA

Bebeğin gelişimi: Bebeğiniz 9 cm ve ağırlığı 27 gr.

-Gözler bu dönemde birbirine yaklaşıyor,aşağıdaki kulaklar yukarı doğru çıkıyor ve bebeğiniz daha insani bir görünüme kavuşuyor.

-Cinsiyet belirlenebilir ancak kesin sonuç değildir, genital tüberkül dediğimiz yapının ultrason duruşuna göre değerlendirme yapılabilir.

-Akciğerleri solunum hareketlerine hava ile dolu olmasa da başlar.

-Safra kesesi safra üretmeye,pankreas ana hormonlaını üretimine başlar.

Annenin değişimi:Bu dönemde rahiminizin büyümesine bağlı bıçak saplanır tarzda kasık ağrıları olabilir ve alt bölgeye ağrı vurabilir.Bunun nedeni rahimin büyümesi sırasında destek bağlarından olan round ligamentin gerilmesidir ki bu haftalardan sonra bu ağrılar azalarak geçecektir.

14. HAFTA

Bebeğin gelişimi:Bebeğiniz 11cm ve 45 gr oldu.

Akciğerler gelişimi hız kazanarak devam ediyor.Boyun oluşmakta ve başını sabit pozisyondan kurtarıp,el ve ayaklarını kendine göre hareket ettirmeye başlamıştır.

Annenin değişimi:Anne adayımızın gebelik döneminde en rahat edeceği döneme giriyorsunuz.Bu dönemde bulantı ve kusmalar,yorgunluğunuz azalacak.Bu dönemde progesteronun düz kas üzerinde gevşetici etkisinden dolayı kabızlık problemi yaşayabilirsiniz.Bol lifli gıda tüketmeye çalışın...

15. HAFTA

Bebeğin gelişimi:15.haftada boyu 12 cm,74 gr iken;          

 -Bu haftalarda kemik ve kas dokusu daha hızlı gelişmeye başlar.Ciltte tüyler oluşumu başlar.(lanugo)

-Bebeğinizin cinsiyeti bu haftada daha net söylenebilir.Unutmayın ki doğana kadar herhangi bir kesinlik yoktur:)

Annenin değişimi: Artık rahminizi bir top gibi hissedebilirsiniz,bebek haraketlerini hissedemeyebilirsiniz hala,bunlar bağırsak hareketleridir.Bu dönemlerde artan östrojen hormonun etkisine bağlı olarak ciltte pigmentasyon artar.Gebelikte oluşan lekeler bu haftada artabilir,güneşe çıkarken muhakkaka koruyucu kullanınız.Bu dönemlerde gebelikte kan hacmi %40-50 oranında artar,bu kan hacminin büyük bölümü de uterus doğru yönlenir.

16. HAFTA: Bebeğiniz 16 cm ve 110 gramdır

Bebeğin gelişimi: Bu haftada bebeğiniz yine çok hızlı gelişiyor,kolları bacaklardan daha uzundur.Yine bu haftalarda daha önce doğum yapmış hastalar bebek hareketlerini daha çabuk hissederler.Bu haftada üçlü ve dörtlü tarama testleri dediğimiz anne kan tahlilleri ile bebeğin kafa çevresi ölçümü yapılarak zeka tarama testi yapılır.

Annenin değişimi:Artık kasık ağrılarınız hiç kalmadı,bulantı ve kusmanız da tamamen bitti.Bu dönemde beslenmeniz önemli çünkü kalsiyumun vucutta yoğun olarak harcandığı döneme giriyorsunuz.Kas ağrıları baş göstermeye başlayabilir.Dişte çürümeler artabilir.Bol yoğurt tüketmeye başlayın....

17. HAFTA

Bebeğin gelişimi: Bebeğiniz bu hafta 18 cm ve 150 gr;

Bebekteki dönüşüm çok hızlıdır.Ciltaltı yağ dokusu hızlı şeklilde artar.

-Emme,yutma,göz kırpma refleksleri bu haftalarda ortaya çıkar.

-Kemiklerde kalsiyum depolanması artar.

-Kas dokusunda hızlı artış başlar.

Annenin değişimi: Annenin en çok kilo aldığı haftalara geldik.Bulantı ve kusma sona ermiştir,anne rahatça yemek yiyebilir.Bu haftalarda KALSİYUM depolanması çok önemlidir.Süt ve süt ürünlerini tüketemezse muhakkak destek tedavisi verilmelidir

18. HAFTA

Bebeğin gelişimi:Bebeğiniz 18.haftada 20cm ve 210 gr oldu :)

-Bağırsaklarında mekonyum adı verilen dışkı bu haftada oluşmaya başlar.

-Erkekte prostat bezi gelişmeye başladı.

-İlk hareketlerini hissedebilirsiniz,bu hareketler dönme,tekmeleme sırasında hissettiklerinizdir.Aslında bebeğiniz 8-10.haftadan itibaren hareket etmeye başlar.Ama sizin hissetmeniz bu haftaya kadar bulabilir.

Annenin değişimi: Karın büyüdükçe hasta sağdan sola dönerken zorlanır.Artık daha bol kıyafetlere geçişolur.Bu haftada bebek idrar keseine basmaya başladığı için çok sık idrara çıkabilirsiniz.Ve tansiyon bu dönemde biraz daha düşebilir.

19. HAFTA

Bebeğin gelişimi:19.haftada bebeğiniz 24 cm ve 250 gr, Bebeğin tüm kasları ve sinir sistemi tam bir şekilde gelişmiştir.Bu haftadan itibaren bebeğinizle konuşmaya başladıkça size tepki verecektir,bebek hissedemez diye düşünmeyin ve bebeğinizle bol bol konuşun :)

-Bebeğinizi cilt yüzeyini kaplayan bir madde vardır ki buna vernix caseosa denir.Bu sıvı yapı bu haftada biraz daha artar ve bebeğe doğuma kadar eşlik eder.

-Bebeğiniz sesleri  daha iyi algılamaya başladı ,bağırışlarınıza tepki verebilir,mümkün oldukça yumuşak bir ses ile konuşun...

Annenin değişimi;Annenin karnı biraz daha büyür.Çok hızlı hareketlerde nefesi kesilmeye başlayabilir,o yüzden kendiniz çok yormadan hareket etmeye başlayın.Yine 20.haftada bebeğin saç ve kaşları hızlı uzamaya başladığı için annede ekşimeler olabilir.

20. HAFTA

Bebeğin gelişimi: 20.haftada bebeğiniz 26cm ve 300-400grdır :)

-Gözleri genelde kapalıdır ama açıp kapamaya başlar.

-Bebek erkek ise testisleri karın içerisinden döner ve testis torbalarına dolmaya başlar.Testislerdeki sperm hücresi çok hassastır o yüzden vücut sıcaklığına dayanamaz ve o yüzden torba içerisinde durur.

-Mide artık sinidirim yapabilecek seviyededir

-Bu haftada bebeğin ayrıntılı organlarına bakılan ayrıntılı USG yapılır.

Annenin değişimi:Annemizin tansiyonu son düşmelerini yaşıyor.Böyle durumlarda bir yere uzanıp ayaklarınızı yukarı kaldırın.Bir de gebelik maskesi dediğimiz hormonlara bağlı olarak gelişen bu durumdaki en önemli önleminiz güneşli havalarda mutlaka güneş koruyucu ile dolaşmanız yönündedir.

21. HAFTA

Bebeğin gelişimi:Bebek 21.haftada 29 cm ve 450 gr oldu,ki bu dönemden sonra büyümesi yavaşlamaya başlar..

-Kalp kasları gelişir.

-Diş etleri gelişmeye başlar.

-Kırmızı kan hücre sayısı artar.

-Boyu  uzar,beyin büyümeye devam eder.

-Göz kapakları oluşumu tamamlanır.

-Erkek bebekte sperm yapımı bu haftadan itibaren başlar.

Annenin değişimi:Anne çok çabuk nefes alıp vermeye başlar,bebek büyüdükçe diğer organlara bası olur ve nefes alıp verme zorlaşabilir.Yine annede bu dönemde idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlık artabilir.

22. HAFTA

Bebeğin gelişimi: 22.haftada 32cm ve 500grdır

-Dudaklar, göz kapakları, kaşlar daha belirginleşir.

- Hatta minik diş kökleri gelişmeye başlar.

-Gözün oluşumu tamamlandı ama hala rengi belli değil :)

-En önemli hormon salgılayan bezlerden biri olan pankreas gelişimine devam ediyor.

Annenin değişimi: Sırt ve bel ağrıları artabilir.Bacaklarda şilik oluşmaya başlayabilir bunu için dinlendiği zamanlarda muhakkak ayaklarının altın yastıkları koyarak kan dönüşümünü hızlandırmalıdır.Yine şişlik olduğu zamana tansiyon yönünden muhakkak değerlendirilmelidir.Saçınızın dökülmesi azalır. Mide ekşimeleri artabilir.Kan volümü artar ve yalancı anemi dediğimiz tablo gelişebilir.Kas krampları artar.

23. HAFTA

Bebeğin gelişimi:Bebek 32 cm ve 550gr, Bebeğin yüzü ve vücudu giderek daha belirginleşiyor ,dudakları daha belirgin hale geliyor.

-Bebeğiniz artık daha bilinçli olarak cevap verir ve artık öğrenmeye başlar :)

-Bebeğin içinde olduğu amnion sıvısı artacaktır.Bu da bebeğin yaşam alanının genişlemesine sebebiyet verip daha çok hareket ettiğini anne hissedecektir.Yoğun tekmelere hazır olun.

Annenin değişimi:

-Ortalama 3-4 kilo almış olmalısınız.Ağırlık noktanızda yavaş yavaş yer değiştirdi, biraz daha geriye doğru yürüme olabilir.

-Nefes alıp verme biraz daha hızlanmıştır.Yatarken muhakkak  iki yastık kullanın.

-Ve saçlarınız daha da canlanır, bu haftadan sonra boyatabilirsiniz. Organik boyalar size bu konuda yardımcı olacaktır.

24. HAFTA

Bebeğin gelişimi: 24.haftada 33cm ve 600gr’a ulaştı.

-Bebeğinizin duyma yeteneği daha da gelişti.Sizin sesiniz,kalp atışlarınız vekarnınızın gürlemesni ayırt edebilir.

-En çok duymayı istediği sesler:Anne ve Babasının sesidir :)

-Akciğerlerindeki damarlar genişlemeye devam eder ve yutkunmaya devam etmektedir.Şu anda bebeğin dünyaya gelme şansı olabilir ama yaşama şansı %50 civarındadır.

Annenin değişimi:

-Bu haftada annenin vajinal akıntı problemi artabilir.Bu durum hormonlara bağlı olabilir.Veya enfeksiyon kaptığınızın göstergesi olabilir.Muhakkak doktorunuzla iletişime geçin...

-Kas krampları artarak devam edebilir.Lütfen bol sebze ve et desteğinizi unutmayın.

-Orta hattaki uzun çizgi belirginleşti artık, merak etmeyin doğumdan sonra geçecek.

-Gebeliğin ortasındaki en merak edilen tahlile geldiniz:Şeker yükleme testi....Avrupa ve Amerika’da rutin olarak 75  gr şeker yükleme testiniz yaptırın....

25. HAFTA

Bebeğin gelişimi: 25.hafta bebişiniz 34cm ve 700 gr’dır

-Bebeğin cinsiyet özellikleri tam olarak oluşur.

-Omurga sistemi ve eklemler son şeklini alır.(Sizi daha rahat tekmeleyecek güce sahip artık :))

-Tat duyusu gelişir.(Yani acı tüketmeyin bu haftalarda)

-Bebeğin hareket alanı daralmaya başlar.

-Bebek uyuyup uyanır.

Annenin değişimi:Yorgunluk artar,bel ve bacaklarda rahimin büyümesi ağrıya sebep olabilir,akıntı şikayeti artar ve gözlerde kuruluk başlayabilir.Otururken kalçalarda ağrı olabilir.Uyurken bacak aranıza yastık koymanızı öneririm :)

26. HAFTA

Bebeğin değişimi:26.hafta bebeğiniz 35cm ve 910gr’dır :)

-Gözdeki görme tabakası oluşur.(Yani gece ve gündüzü anlamaya başlar)

-Göz kapaklarını hisseder ve açıp kapamaya başlar.

-Bebek bu haftada daha bilinçli tepkiler verir,aşırı gürültüde irkilmeyi ve tepki vermeyi ilk bu haftada öğrenir.(AVM’lerde gezmiyoruz :))

Annenin gelişimi:26.hafta ile birlikte şişmeler artabilir,kaburgalarda ağrılar artabilir.Rahimde kasılmalar ve gevşemeler olabilir.Paniklemeyin....Bunların bir kısmını gebeler hissetmezken hissetikleri yoğun bir ağrı ise hemen doktoruna başvurmalıdır.

27. HAFTA

Bebeğin değişimi:

27. haftada bebek 35 cm ve kilosu da 1000gr’dır.

-Bebek gözlerini açıp kapamaya başlar.

-Parmağını emer,çene kasları gelişir.

-Bebek seslere daha duyarlıdır,anne ve babasının sesini ayırt edebilir.

Annenin değişimi:Uyku ve solunum problemleri olabilir.(Eşiniz başka bir yatağa geçebilir :))Yatmakta sorun olabilir.Kolesterol tahlilerde yüksek çıkabilir,kilo almaya gebe devam edebilir.

28. HAFTA

Bebeğin gelişimi: 28.haftada 35cm,1100 gr ağırlığı mevcut.

-Bebekte yağ depolanması artar.Yanakları tombikleşmeye başlar.Bolca kalsiyum içeren yiyecekler bebeğe fayda sağlar.

-Artık 5 duyusu gelişmiştir.

-Doktor kontrolünde ultrasonda size gülümseyebilir.

-Tekme atarken aynı zamanda yuvarlanabilir.

-Saçları uzamaya devam ediyor.

Annenin değişimi: Son üç aylık döneme giriyorsunuz.Bu dönemde akşam olan el ve ayak şişlikleri olabilir.Sabaha kalmayabilir.Yine de bu dönemde turşu,çok tuzlu yiyecekleri tüketmeyin.

Bu dönemde sırt ağrılarınızı engellesin diye rahat bir koltuk almanızı öneriyorum.Hem bebeğiniz hem de siz emzirme döneminizde de rahat edersiniz.

Hamilelik çatlakları oluşabilir.Kırmızı renkli,merak etmeyin doğumdan sonra beyaza dönüp geçecekler.

Hamileliğin bu döneminde  göğüsünüzden sıvı gelmesi olabilir.Süt de olabilir.Memelerde sürece hazırlanıyor.:)

29. HAFTA

Bebekteki gelişim: Bu haftada 37 cm ve 1250 gr ağırlığındadır.

-Akciğerler hariç vücudundaki tüm organlar gelişimini tamamlamıştır.Zira Akciğerler 8 yaşına kadar büyür.

-Minik bebeğiniz içeride hareketlenmeye devam ediyor,bebek bir sağ tarafınıza yatar,bir sol tarafınıza yatar.

-Kan hücreleri savaşçı hücreleri üretir.Bağışıklık sistemi gelişmiştir.

Annedeki değişim;En az 11 kilo almıştır.Karnı da iyice büyümüştür.Göbeği nereye giderse yön o tarafa doğrudur.Göğüs ucunda hassasiyet başlamıştır,süt üretimi artarak devam etmektedir.başlamıştır.Anne adayımız bu dönemlerde çok hassastır aman dikkat :)

30. HAFTA

Bebekteki gelişim: 30.hafta bebeğiniz 38 cm ve 1400 gr ağırlığındadır.

-Bebeğinizin beyni büyümüş ,sinir sistemi gelişmiştir.Ama sinir sistemi doğduktan 2 yaşına kadar gelişimin sürdürecek.

-Tırnakları uzamıştır, kendini çizebilir....

-Karnınıza bol bol dokunun ,çünkü dokunmayı  ve sevginizi ona bu şekilde de aktarabilirsiniz.

Annedeki değişim:30.hafta ile doğuma anne adayı biraz daha yaklaşmaktadır,nasıl doğuracağını merak edip bol bol sohbetlere kulak misafiri olmaktadır.İştahı son sürat artmaya devam etmektedir.Hareketleri de giderek zorlaşmaktadır.Eğilip kalkamaz hale gelir.Sabahları eşinin yardımı ile kalkar.Bu dönemde ben hastalara bol bol yürümesini öneriyorum.

31. HAFTA

Bebeğin gelişimi: Bebeğiniz 1600 gr oldu ve 40 cm boyundadır.(Hindistan cevizi kadar)

Bebek büyüme akışına devam ediyor.Kafasını sağdaon sola çevirebilir.Kollarını ve bacaklarını oynatabilir.Cilt altı yağ dokusu artmaya başlar, muhtemelen çok hareketlidir ve uyku bozukluğunuz olabilir,bebeğiniz taklalar atıyor ve sizi uyandırıyor.Rahat olun.Aslında tüm bunlar bebeğinizin sağlıklı ve aktif olduğunu gösteren işaretlerdir.

Annenin değişimi: Rahinizdeki kasların sıkıldığını fark ettiniz mi? Birçok kadın hamileliğin ikinci yarısında Braxton Hicks kasılmaları olarak adlandırılan bu rastgele kasılmaları hissediyor. Genellikle yaklaşık 30 saniye süren, düzensizler ve bu noktada nadir ve acısız olmalılar. Öte yandan sık sık kasılmalar, hatta zarar vermezler bile, erken doğum eyleminin bir işareti olabilir. Bir saat içinde dörtten fazla kasılma ya da diğer preterm eylem belirtileri varsa derhal doktorunuzu arayın.

Son zamanlarda göğüslerinizden bir miktar kolostrum veya "premilk" sızıntısı fark etmişsinizdir. Eğer öyleyse, elbiselerini korumak için sutyeninize göğüs pedi sıkıştırmayı deneyin. (Olmasa bile, endişelenmeniz gerekmez.)

32. HAFTA

Bebeğin gelişimi:Bebeğiniz 1800 gr ve 42 cm oldu.

Bu haftadan itibaren haftada 1 kilo alırsanız,yarısı bebek ve eklerine gider.Çok kilo alıyorum deseniz de aslında bebeğe alıyorsunuz.Ayak tırnakları ve saçları var.Şeftali tüyleri denen omuzlarında küçük kılları var.Doğum öncesi cildini düz ve yumuşak hale getirerek doğuma hazırlanır.

Annedeki değişim:Kan hacmininiz abu dönemde %40-50 arttı bu ne demek? Daha sık nefes alıp vermeleriniz başladı.Rahminiz nefes kasınıza doğru daha da yaklaştığı için nefes darlığınız ve mide yanmanız artıyor.Uyurken yastıklardan destek alın.Az Az yemeye çalışın.Sırt ağrılarınız artabilir.Yürüyüş yapın bol bol ve doğumunuzun rahat geçmesini sağlayın  .Bu haftadan itibaren erken doğum gelişebileceği için anne ve baba adayı her an herşey olabilir kabilinden hazırlıklarını  tamamlamalıdır.Çanta ve bebek malzemeleri hazırlanmalı,annenin giyecekleri her zaman hali hazırda bulunmalıdır...

33. HAFTA

Bebeğin gelişimi: Bebeğiniz 2000 gr ve 43 cm olmuştur.

Kırışık ve uzaylı (!)görünümünü bebeğiniz hızla kaybediyor.Kafatasındaki kemiklerin birbirine yapışması, hareket ettirilmesi ve hafifçe çakışması, böylece doğum kanalına uyması kolaylaşır. (Doğum sırasında kafa üzerindeki basınç çok yoğun olup pek çok bebeğin kafası koni gibi görünümü ile doğar.

Annenin değişimi:Bebeğiniz karnınızın büyük bir kısmını dolurduğu için artık bazı şeylerkeni yaparken zorlanırsınız.Kendinizi kalkmak için debelenirken bulabilirsiniz.Uyumak daha da zorlaşabilirOturmak için kolay bir pozisyon bulmanız zorlaşabilir.Parmaklarınızda ve ellerinizde hissizlik ,uyuşma hissedebilirsiniz.El bileklerinde su toplaması olabilir.Bu durumu azaltmak için split kullanıp,eliniz bir yastığın üzerine koyarak uyuyabilirsiniz.

Bir de hala birçok kadın kendini bu dönemde çok seksi hissederve birlikteliğe doğum başlayana kadar devam eder.Aslında bu dönemde bazı sınırlamalar olması gerektiğini düşünüyorum :)

34. HAFTA

Bebeğin gelişimi:Bebeğiniz 2225 gr ve boyu 44 cm oldu.

Artık ultrason da size tebessüm bile edebilir. Bu tebessümü gören anne adayı mutluluktan tüm çektiklerini unutur. Bebeğinizin ne kadar mutlu olduğunu görmek sizi de çok mutlu edecektir. 34. hafta bebeğinizin saçları iyice uzamış ve kaşları da tam olarak belirgin olmuştur. Erken doğum konusunda endişelenmeyin,bu haftada doğsa bile herhangi bir sağlık sorunu yaşamaz.

Annenin değişimi:Bu hafta yorgunluğunuz tekrar başlayabilir.Başlardaki kadar koma derecesinde değil ama biraz fazla olarak geri döner.Çünkü hareket etmek için daha zorlanacağınız ve gece tuvalete kalkmaların arttığı bir dönemdesiniz ve bu dönemde sizde uykusuzluk yapıyor ve kendinizi yorgun hissediyorsunuz.Bir de ani tansiyon düşüşleri yaşayabilirsiniz.Yerinizden bir kağnı hızıyla kalkın :)

35. HAFTA

Bebeğin gelişimi: Bebeğiniz 2600 gr ve 47 cm’dir.Bebeğe rahim içinde fazla alan kalmadığı için muhteşem taklalar atamayacak ,lakin yine aynı sayıda hareketi önemliç....Böbrekler tamamen gelişti ve Karaciğerde bazı atıkları işleyebilir haldedir.Bu saatten sonra bebek enerjisini kilo almaya harcayacak....

Annenin değişimi:Gebe kaldığında kemiklerin içerisinde olan rahim şu an kaburgaların altına kadar geldi ve bu da zor nefes alma,mide ekşimesi gibi problemlerin artmasına sebebiyet verir.Eğer bu gruptan değilseniz şanslı azınlıktansınız :) Bu haftadan itibaren doktorunuz daha sık göreceksiniz.Ve de 37.haftada olan GBS denen bir bakteriye doktorunuz bakacak çünkü normal doğum sırasında kanalden bebeğe bulaşı bebeğe zarar verebilir.

Artık doğum yaklaşıyor,herşeyiniz hazır olsun,planınızı iyi yapın.

36. HAFTA

Bebeğin gelişimi: Bebeğiniz 2800 gr ve 48cm’dir.Bebeğin artık başı yerçekimi etkisyle aşağıdadır.Doğum kanalına giriyordur.Bu haftadan itibaren yalancı doğum ağrıları artabili.Bir de bebeğin yüzeyini kaplayan verniks kazeoza tüm cildi kaplar ve sarı saçları döker.Bebek bu dökülen maddeleri yutar kve koyu rankli kakasını ‘’mekonyum’’ oluşturmaya başlar.

Annenin değişimi: Bebeğiniz çok fazla yer kapladığı için, normal boyutta bir yemek yeme sorununuz olabilir. Bu noktada daha küçük, daha sık yemekler genellikle daha kolaydır. Öte yandan, daha az mide yanması olabilir ve bebeğiniz pelvise "düşme" yapmaya başladığında nefes almanın daha kolay bir zamanı olabilir. Aydınlatma denilen bu süreç, eğer ilk bebeğinizse doğumdan birkaç hafta önce olur. (Daha önce doğum yapmışsanız, doğum başlamadan önce muhtemelen olmayacaktır.) Bebeğiniz düşerse, alt karın bölgesinde artan basınç hissedebilirsiniz; bu da artan ölçüde rahatsız edici hale getirebilir ve muhtemelen daha sık işemek zorunda kalırsınız. Bebeğiniz çok düşükse, çok fazla vajinal baskı ve rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bazı kadınlar sanki bacaklar arasında bir bowling topu taşıyor gibi hissediyor derdi

37. HAFTA

Bebeğin gelişimi:  Bebeğiniz 3000 GR ve 50 cm boyutundadır.Son tarihiniz şu an çok yakın, ancak biz  doktorlar bebeğinizi 39 haftaya kadar "tam süreli" olarak beklemiyoruz.Her an gelebilir :). Bebek Önümüzdeki iki haftayı rahimde geçirirse; bebeğinizin beyninin ve ciğerlerinin tamamen olgunlaşması daha iyi olur..

Annenin değişimi:Yalancı doğum ağrıları kasılmaları daha sık gelebilir ve daha uzun sürebilir ve daha rahatsız olabilir. Vajinal akıntıda bir artış görebilirsiniz. Tuvalette veya iç çamaşırlarınızda "kanlı minik mukus" şeklinde bir "kanlı şov" görürseniz, doğum muhtemelen birkaç gün uzaktadır.

Ayrıca, doktorunuza B grubunun strep kültürünün sonuçlarını sorduğunuzdan emin olun. Bu şekilde, sonuç hastaneye veya doğum merkezine geldiğinizde antibiyotiklerin temin edilmesi rahat olur.

Gece iyi uykuya dalmak için her zamankinden daha zor olabilir. Yapabiliyorsanız, gün boyunca uyuyun uzunca bir süre bunu yapmak için son şansınız olabilir.

Bebeğinizin hareketlerini izlemeye devam edin ve bir düşüş fark ederseniz, sağlık uzmanınıza derhal haber verin.

Siz uyurken, muhtemelen yoğun rüyalar görüyorsunuzdur. Bilinçsiz bir şekilde Hem doğum hem de ebeveyn olma konusunda endişe duymalarınız artabilir.

38. HAFTA

Bebeğin gelişimi:Bebeğiniz 3300 gr ve 51 cm oldu.Artık doğum çok yakın, yalnız biz doktorlar bebeği 39 haftaya kadar full term saymayız.Bu iki haftayı anne karnında geçiren bebeğin hem Akciğerleri ,hem de beyin gelişimi olgunlaşmaya devam eder.Eğer bu tekrarlayan sezaryan ise doktorlar sizi sezaryana 39.haftadan önce tıbbi bir gereklilik yoksa almazlar.

Birçok bebek yoğun veya orta miktarda  saçla doğar,eğer bebeğinizin saç rengi size benzemiyorsa şaşırmayın .Çok koyu saçlı bir çiftin bebeği sarışın veya kızıl doğabilir :) Veya  kıvırcık saçlı bir çiftin bebeği muhteşem düz saçlarla doğabilir :) Sakın şaşırmayın….

Annenin değişimi:Yalancı doğum ağrıları (Braxton-Hicks kontraksiyonları) kasılmaları daha sık gelebilir ve daha uzun sürebilir ve daha rahatsız olabilir. Vajinal akıntıda bir artış görebilirsiniz. Tuvalette veya iç çamaşırlarınızda "kanlı minik mukus" şeklinde bir "kanlı şov" görürseniz, doğum muhtemelen birkaç gün uzaktadır.

Ayrıca, doktorunuza B grubunun strep kültürünün sonuçlarını sorduğunuzdan emin olun. Bu şekilde, sonuç hastaneye veya doğum merkezine geldiğinizde antibiyotiklerin temin edilmesi rahat olur..

Gece iyi uykuya dalmak için her zamankinden daha zor olabilir. Yapabiliyorsanız, gün boyunca uyuyun uzunca bir süre bunu yapmak için son şansınız olabilir.

 Bebeğinizin hareketlerini izlemeye devam edin ve bir düşüş fark ederseniz, sağlık uzmanınıza derhal haber verin.

Siz uyurken, muhtemelen yoğun rüyalar görüyorsunuzdur. Bilinçsiz bir şekilde Hem doğum hem de ebeveyn olma konusunda endişe duymalarınız artabilir

39. HAFTA

Bebeğin gelişimi:Şu an bebeğini oldukça irileşmiş halde çıkmak için belki de saniyeleri sayıyor.Ağırlığı 3500,boyu 52-53 cm civarında dır.

 Bebeğinizin gözlerinin rengi ne olacak? Hemen söyleyemeyebilirsin. Kahverengi gözlü doğarsa, muhtemelen kahverengi kalırlar. Çelik gri veya koyu mavi gözlerle doğarsa, gri veya mavi kalabilir veya 9 aylık olduğu zaman yeşil, ela veya kahverengi olabilir. Çünkü çocuğun irisleri (gözün renkli kısmı) doğduktan sonraki aylarda daha fazla pigment kazanabilir, ancak genellikle “daha açık” veya daha mavi olmayacaklardır. (Yeşil, ela ve kahverengi gözler gri veya mavi gözlerden daha fazla pigmente sahiptir.

Annenin değişimi: Birçok kadın için, önümüzdeki birkaç hafta bir bekleme oyunudur. Bebeğinizin bakıcısını hazırlamak için bu süreyi kullanın, bazı çocuk bakımlarını yapın ya da bebeğinizin doğumundan sonra bir süre bulamayacağınız gerekli görevleri yapın. Uykular atın, okumaya devam edin ve mümkün olduğunda eşinizle kesintisiz zaman geçirin.
Bu son haftalarda ayaklarınız ve ayak bileklerinizdeki şişlikler normaldir, ancak ayaklarınızın veya ayak bileklerinin aşırı veya ani şişmesi, ellerinizin hafifçe şişmesinden, yüzünüzde şişlik veya şişlik hissederseniz, doktorunuzu veya ebeninizi geciktirmeden derhal arayın.Şiddetli veya kalıcı baş ağrılarınız varsa hemen bildirin; görsel değişiklikler (çift veya bulanık görme, görme lekeleri veya yanıp sönen ışıklar, ışık duyarlılığı veya geçici görme kaybı), yoğun üst karın ağrısı veya hassasiyet, veya bulantı ve kusma gibi belirtiler de varsa durum çok acildi. Bunlar preeklampsi adı verilen ciddi bir durumun belirtileridir.

40. HAFTA

Bebeğin gelişimi:Bebeğiniz bu hafta tam anlamıyla ve dünyayı selamlamak için bekliyor! Doğumdan sonra vücut ısısını kontrol etmeye yardım etmek için bir yağ tabakası oluşturmaya devam ediyor, ancak büyük olasılıkla 3600 gr ve 53 cm civarındadır(Erkekler kızlardan biraz daha ağır olma eğilimindedir.) Cildinin dış katmanları alt kısımda yeni bir cilt oluşumuyla parçalanır.

Annenin değişimi:Haftalık ziyaretlerinizin her birinde, doktorunuz veya ebeniz bebeğinizin büyümesini ve konumunu kontrol etmek için bir karın muayenesi yapar. Ayrıca rahim ağzınızın olgunlaşmaya başlayıp başlamadığını görmek için bir iç sınav da yapabilir: yumuşatma, düzleştirme (incelme) ve genişleme (açılma). Ancak bu bilgilerle kontrolü sağlamış olsa bile doktorunuzun bebeğinizin ne zaman geleceğini tam olarak tahmin etmesinin bir yolu yoktur. 40 haftayı geçerseniz sık kontroller gerekir.

Beklemenizin risklerinin ne olacağı doktorunuz tarafından anlatılmalıdır
Beklerken, bebeğinizin hareketlerine dikkat etmeye devam etmeli , hareket azlığı varsa doktorla haberleşin. Suyunuzun gelmiş olabileceğini düşünüyorsanız da arayın. Bazen büyük bir sıvı akışı vardır, ancak bazen sadece küçük bir acele veya yavaş bir sızıntı vardır. (Teşhisi kendiniz yapmaya çalışmayın. Sadece bir sızıntınız olduğundan şüpheleniyorsanız bile doktorunuzu arayın.)

41. HAFTA

Bebeğin gelişimi:Bebeğinizin ne kadar büyük olacağından emin olmak zor, Ortalama 3800 gr ağırlığında,55 cm uzunluğundadır.Kafatası kemikleri henüz kaynaşmış değildir, bu da doğum sırasında doğum kanalında kemiklerin birbiri üzerinde kayıp bebeğin rahim kanalından çıkmasını sağlar. Molding dediğimiz bu durumda bebeğin kafası uzamış kule gibi doğar ama benim önerim rahat olmanız çünkü bu geçici bir durumdur.

Annenin değişimi:Aylar süren bir beklentiden sonra, son tarihiniz etrafta dolanır ve ... hala hamilesiniz.Sinir bozucu ama ortak bir durum. Düşündüğünüz kadar geç kalamazsınız, özellikle de yalnızca son döneminizden itibaren hesaplanan bir tarihe dayanıyorsanız. Ancak, güvenilir hesaplarla bile, bazı kadınlar belirgin bir sebep olmaksızın uzun süreli gebeliklere sahiptir.ki biz bunlara fil gebeliği diyoruz
"Post-term" olarak değerlendirilmeniz için birkaç hafta geçirmeniz gerekiyor. Ancak bebeğinizin hala gelişmekte olduğundan emin olmak için, hamileliğiniz devam ederse doktorunuz sizi kontrol etmeye devam edecek.
Bebeğinizin genel hareketlerine, nefes hareketlerine (göğüs kaslarının ve diyaframın hareketine) ve kas tonuna (onun açılıp kapandığında veya uzandığında ve sonra kapanıp kapanmadığını) inceleyen bir biyofiziksel profile (BPP) ,bebeğin sıvının ölçümü ve NST dediğmiz bebeğin nabzını da ölçerek bebeğin iyilik halini değerlendirmeye devam edecektir.

Merak etmeyin yakın zamanda doğuracaksınız.

Yorumlarınız bizim için değerlidir !